Araba Lastik Ömrü Ne Kadardır?

forklift ehliyeti fiyatları

Araba lastikleri hakkında en çok merak edilen sorulardan biri, raf ömürleri ve bekleme ömürlerinin ne kadar olduğudur. Öte yandan, şehir efsanelerinin aktarımı ile gerçek teknik veriler arasında bir tutarsızlık var ve bu da araç sahiplerini yanıltıyor. Lastiklerin raf ömrü, doğru koşullarda saklandıkları takdirde araba lastik ömrü 8-10 yıl olarak belirlenmiştir. Üretici, 10 yıldan eski lastikler için garanti hizmeti sağlamaz. Lastik raf ömrü ile ilgili aynı bilgiler üreticinin web sitesinde de mevcuttur.

Lastik ömrü ile ilgili olarak JATMA’dan (Japan Automobile Tyre Manufacturers Association) yapılan açıklama şu şekilde: JATMA (Japan Automobile Tyre Manufacturers Association) lastik ömrüne ilişkin açıklama şu şekildedir: “10 yıldan fazla kullanılmışlarsa binek ve hafif ticari araçlar için kullanılmış veya kullanılmamış lastikler (yedek lastikler dâhil). Herhangi bir görünür hasar veya şekil. Arızalı olmasalar bile yeni lastiklerle değiştirilmelidir. Aynı şekilde Ankara Ticaret Odası’ndan (ATO) gelen hararetli bir soru karşısında lastik raf ömrü ile ilgili aşağıdaki açıklamayı yapabilirsiniz. Araba Lastik Ömrü Ne Kadardır aşağıda detaylıca inceleyebilirsiniz.

Araba Lastik Ömrü

Araçlarda Lastik Üretim Tarihi Ne Anlama Gelir?

Otomobil lastikleri, hafif ticari araç lastikleri ve kamyon lastikleri dâhil olmak üzere lastiğin üretim tarihi üretici tarafından üzerine yazılır. Tarih bilgisi ürünler üzerinde çok daha uzun süredir var olmasına rağmen, günümüzde DOT kısaltması ile kullanılan HAFTA/YIL formundaki lastik üretim tarihi bilgi sistemi 2000 yılında kullanılmaya başlanmıştır. Bu bilgi satın aldığınız lastiğin yan duvarında DOT 2416 şeklinde gösterilmektedir. Bu örnekteki üretim tarihi, lastiğinizin 2016 yılının 24. haftasında üretildiğini gösterir.

Otomobil lastiklerinin hammaddesi doğal kauçuk olmasına rağmen çeşitli katkı maddeleri eklenerek aşınma direnci, ses ve konfor açısından farklı kitlelere hitap eden ürünler geliştirilebilir. Ancak hem doğal kauçuk hem de lastik üretiminde kullanılan doğal ve sentetik ürünler çevre koşullarından etkilenmekte ve zamanla deforme olmaktadır. Araştırmalar sonucunda, güvenliğiniz için üreticilerin bundan daha eski lastiklerin kullanılmasını önermediği belirli tarih aralıkları belirlenmiştir.

Araç Lastiklerinin Kullanım Süresi Nedir?

Kullanılmış lastikler, doğru koşullarda saklandıkları sürece yeni lastiklerle aynı sonuçları verecektir. Lastik şirketi garantisi, 8 yaşına kadar olan lastikler için fatura tarihinden itibaren 2 yıl (maksimum ürün yaşı 10 yıldır) için de geçerlidir. 10 yaşından itibaren lastikler çok düzgün görünmelerine rağmen esnekliklerini kaybetmeye başlarlar. Lastiklerdeki hava basıncı, aracın ağırlığı ile daha da sıkıştırılır. Yüksek hızda seyrederken daha esnek bir yapı gerekir. Üretici, 10 yıl veya daha uzun süre esneklik sorunları ortaya çıkabileceğinden eski lastiklerin kullanılmasını önermiyor.

Araç Lastiklerinin Üretiminde Nelere Dikkat Edilir?

Lastik üretiminde kullanılan bileşenler marka, desen ve coğrafyaya göre değişiklik gösterebilir. Örneğin, kış lastikleri ve yaz lastikleri için kullanılan kauçuk ve kimyasal bileşim çok farklıdır. Kış lastikleri 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda elastik sırt yapısını kaybetmeyen alaşımlardan üretilirken, yaz lastiklerinde bunun tersi geçerlidir. Ancak her iki silika karışımı da UV ışığından, sıcaklık değişimlerinden ve oksidatif faktörlerden etkilenir. Bu nedenle lastiklerin raf ömrünü etkileyen en önemli faktör lastiklerin saklama koşullarıdır.

Araçlarda Lastikler Ne Sıklıkla Değiştirilmelidir?

Bir otomobil lastiğinin hizmet ömrü, montaj sürecinden itibaren 4-6 yıldır. Elbette bu değerler kullanımla orantılıdır. Lastik diş derinliği gibi faktörler uygun olduğu sürece lastikleri 6 yıla kadar gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Lastik üretiminde kullanılan malzemelerin çoğu, özellikle kauçuk ithal edilmektedir. Birçok kalıbın üretimi yurt dışında da yapılmakta ve ürünler hazır olduğunda Türkiye’ye getirilmektedir.

Lastik fiyatları, üreticinin benimsediği liste fiyatı, gümrük ve döviz kurlarından kaynaklanan vergi ve harçlar gibi birçok faktöre bağlı olarak sürekli güncellenmekte ve değişmektedir. Sürekli değişen bu fiyatlar karşısında, stoktaki eski ürünler hala daha ucuzken, yeni ürünler daha yüksek fiyatlarla satın alınmaktadır.