FORKLİFT ÜNİTELERİ VE GÖREVLERİ

forklift ehliyeti fiyatları

ŞASİ

Arka ağırlık, motor, operatör kabini gibi ana elemanları üzerinde bulundurur ve karoseri taşır.

OPERATÖR KABİNİ VE KOLTUĞU

Kabin siperliği, operatör koltuğunun üzerinde olup çalışma sırasında forklift üzerine düşebilecek parçaların meydana getirebileceği tehlikelerden iş makinesi operatörü korur. Operatör koltuğu ayarlandığında aynı zamanda akü ana devre anahtarı görevini yapar.

Karşı Ağırlık (Denge Ağırlığı)

Forkliftin kaldıracağı en fazla yüke göre hesaplanmış ve arka tarafa şasi üzerine yerleştirilmiş veya tek parça gövdeye cıvatalarla bağlı döküm bloklardır.

ASANSÖR DONANIMI

Asansör donanımı, kızaklar, kaldırma pistonu, zincir donanımı, çatallar ve aynadan oluşmaktadır. Asansör sistemleri kullanım yerine göre iki kızaklı, üç kızaklı ve hatta dört kızaklıda olabilir. Tek veya iki adet kaldırma pistonludur. Konteyner için ve gemi ambarları gibi yerler için özel üretilen forkliftlerin asansör sistemleri üç pistonlu ve serbest kaldırma donanımlı olabilmektedir.

DİREKSİYON DONANIMI

Direksiyon forkliftin sevk ve idaresini sağlamaktadır. Direksiyonun sağa sola döndürülmesi ile basınçlı hidrolik yağının dönüş silindirlerine gönderilmesi temin eder. Direksiyona rahat kullanım için topuz ilave edilmiştir. Sağ elin, levyelerin kullanımı için boşta olması gerekir. Normal olarak dönüş tekerlekleri arka tekerleklerdir. Ancak bazı özel durumlar ve dar yerler için dört tekerlekten dönüş yaptırılabilen forkliftler mevcuttur.

FORKLİFTİN TİP PLAKALARINI TANIMA
Forklift üzerinde tip etiketi bulunur. Bu etiket forkliftin çalışma özelliği ile ilgili bilgileri içermektedir. Bu plakada imal tarihi, azami yük kaldırma kapasiteleri ve ek kaldırma yükseklikleri bulunur. Plaka üzerindeki kodların tam ifadesi için imalatçı firmanın o araca ait kataloguna bakılmalıdır. Tip plakaları araçtan hiçbir suretle sökülmemeli ve üzerinde tadilat yapılmamalı ya da değiştirilmemelidir. Şekil 1.10 da bir forklifte ait plaka gösterilmiştir.