Forklift Operatörlük Belgesi

forklift ehliyeti fiyatları

İş Makinaları Kurslarından Alınan Forklift Operatörlük Belgeleri

Forklift Ehliyeti Nedir?

Forklift ehliyeti kaldırma, yükleme, düzenleme fonksiyonunu benimsemiş olan iş makinesi çeşitlerinden biri olan Forklift iş makinesini kullanarak para kazanmak isteyenlerin ve bu mesleği üstlenenlerin İş Makinesi operatörlük lisansını almaları gerekmektedir. Peki, bu Forklift nasıl bir araçtır.

Bu makine, ağır olan yük malzemelerinin çok daha kolay bir şekilde aktarılmasını, taşınmasını, düzenlenmesini sağlayan bir iş makinesidir. Bu makine işlerini yanı sıra yüklenen malzemelere de zarar vermeden yapmaktadır. Kişilerin bu makineyi de kullanabilmeleri için bu belgeyi almalıdırlar.

 Forklift Operatör Belgesi Nasıl Alınır?

Forklift operatörlük ehliyetini almak isteyen kişiler 3 aşamalı olarak yazılı ve uygulamalı sınavlara tabii tutulurlar. Yazılı sınav 40 adet soru ile çoktan seçmeli şekilde gerçekleşir. Puanlama olarak 100 puan üzerinden değerlendirmeye alınır ve 70 puan ve üstünü alanlar yazılı sınavdan başarılı sayılırlar. Bu sınava girebilmek için ilk etapta bir Forklift eğitimi veren kursa kayıt olmalısınız. Eğitimin ardından milli eğitim bakanlığının yaptığı Forklift lisansı alma sınavına girer. Yukarıda bahsettiğimiz gibi sınav iki aşamalı olarak bir teorik sınav ikincisi de uygulamalı olarak Forklift iş makinesi üzerinde gerçekleşir. Bakanlığın çalışması doğrultusunda bu sınav artık 3 aşamalı bir duruma gelebilecek. Şu an için 2 aşamalı olarak devam etmekte.

Forklift uygulama sınavı da yazılı sınavdan başarı olan adaylar aynı gün içerisinde kurstan aldığı Forklift eğitimleri doğrultusunda iş makinesi üzerinden sınava tabii tutulur. Buradan da başarılı olan kişi forklift lisansını almaya hak kazanır.

Forklift Ehliyeti Ne Kadar Süre Geçerlidir?

Şu an için yasal düzenleme de herhangi bir geçerlilik süresi belirtilmediğinden ömür boyu geçerlilik süresi vardır. Forklift ile trafiğe çıkılmaz, iş makinesi olduğundan kendi fonksiyonları doğrultusunda ortaya çıkan işlerde kullanılabilir. Genellikle fabrikalarda, inşaat şantiyelerinde, atölyelerde, üretim tesislerinde, tersanelerde ve kapalı alanlarda yükleme, kaldırma ve istifleme işlerinde kullanılır.

 Forklift Kurs Ücreti

Bu başarılı olduğunuz kurs dönemine ve aldığınız ders sayısına göre değişkenlik göstermektedir. Genel olarak çok olmasa da kurstan kursa da fiyatlarda değişiklik gözlemlenebilmektedir. Detaylı bilgi için kurs merkezleriyle iletişime geçebilirsiniz.

Forklift Operatör Belgesi Alma Aşamaları

Forklift ve benzeri iş makinelerini kullanabilmek için operatörlük belgesine ihtiyaç vardır. Bu belgeye sahip olmayan kimselere forklift kullandıran iş yerlerine tespit halinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından cezai işlem uygulanmaktadır. Bu tarz olumsuz durumlarla karşılaşmamak için forklift ve benzeri iş makinelerini kullanan kimselerin mutlak surette belgeli operatörler olması gerekmektedir.

Forklift Operatörlerinin yetiştirilmesi ve bu kişilere belge verilmesinde sorumluluk Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyette bulunan İş Makineleri Kurslarındadır. Bu kurslar Sürücü Kurslarından bağımsız olarak Milli Eğitim Bakanlığı’ndan izin alarak kurulabilmektedir.

Operatörlük Belgesi’nin alınabilmesi için öncelikli olarak bu belgeleri vermeye yetkili bir İş Makinesi Kursu’na kayıt olunması gerekmektedir. Operatörlük belgesinde de sürücü belgesinde olduğu gibi sınıflandırmalar bulunmaktadır. Her iş makinesinin belgesi ayrıdır. Kursa kaydolunduktan sonra gerekli olan direksiyon ve teorik eğitimler alınarak belirlenmiş olan tarihlerdeki sınavlara girilip başarılı olunması halinde belge alınabilir. Ayrıca forklift trafiğe açık karayollarında kullanılacaksa ehliyete de işletilmelidir.

Forklift Operatörü belgesi alındıktan sonra forklift, reach truck, telehander, teleskobik forklift gibi yük kaldırma makineleri kullanılabilir. Forklift Belgesi alabilmek için bir gerekli evraklar hazırlanarak İş Makineleri Kursu’na teslim edilmesi gerekmektedir.

Forklift Operatörü belgesi için istenilen evraklar;

– Nüfus Cüzdan Fotokopisi

– Sağlık Raporu (Operatörlük yapmasına engel olacak bir rahatsızlığının olmaması gerekmektedir. )

– 6 Adet Biyometrik Fotoğraf

– Diploma veya Öğrenci Belgesi ( Bir diploma veya öğrenci belgesine sahip olmayanların “ikinci derece okur – yazar sertifikası ibraz edilmelidir. )

– Sabıka Kaydı

2018 yılı için forklift belgesi alabilmek için ödenmesi gereken bazı ücret ve harçlar bulunmaktadır. Bunlar;

– İş Makinesi Operatörlüğü Yazılı Sınav ve Uygulama Sınavı Ücreti

– Sürücü Belgesi İçin Kart Ücreti

– Sürücü Belgesi’ne işletilebilmesi için G Sınıfı Sürücü Belgesi Harç Ücreti

Şirketler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından kesilebilecek olan ceza ile karşılaşmamak için bu tutarı kendileri ödeyebilmektedir. Ancak bu belgelere sahip kişilerin iş bulma süreçleri daha kolay olabilmektedir. Çünkü piyasada yetişmiş eleman güçlüğü çeken işletmeler hem bu masrafa katlanmamak hem de nitelikli personel arayışında olmalarından dolayı forklift operatörlüğü belgesine sahip kişileri çalışan olarak tercih edebilmektedir.