FORKLİFTİN KALDIRMA MEKANİZMASI SİSTEMİ

forklift ehliyeti fiyatları

Forklift İle Emniyetli Çalışma Kuralları

Forkliftlerin kaldırma mekanizması, çalışma esnasında en çok zorlanan ve yük altında çalışan sistemidir. Kaldırma sisteminin düzenli kontrolü ve parçalarının tanınması emniyetsiz kullanmadan kaynaklanan can ve mal kayıplarının önüne geçecektir. Ağır mekanik yükler altında çalışacak her makine parçası, imalat aşamasında testlerden geçirilmekte ve maksimum çalışacağı yükün birkaç kat üzerinde yüklerle test edilmektedir.

Çalışacağı yük ile test edilen maksimum yük arasındaki oran, o parçanın emniyet katsayısını vermektedir. Ancak tüm bunlara rağmen mekanik kayıplar ve hesap edilemeyen çalışma şartlarından dolayı bu parçaların kontrol edilmesi gerekmektedir. Birçok parça ise arıza çıkarması beklenmeden değiştirilmelidir. Çünkü gözle tespit edilemeyecek malzeme yorgunluklarının olması her zaman muhtemeldir.

Yukarda açıklanan sebeplerden dolayı forkliftin kaldırma mekanizması parçaları düzenli aralıklarla kontrol edilmeli ve imalatçısı tarafından belli çalışma saatinde değişmesi gereken parçalar arıza çıkarması beklenmeden değiştirilmelidir. Operatör tarafından yapılamayacak arızalarda mutlaka yetkili servise başvurulmalıdır. Bu kontroller yapılırken çalışma ortamı temiz ve düzenli olmalıdır.

Forklift Bileşenleri

Forklift Bileşenleri

Forklift Bileşenleri

Forklift; farklı bileşenlerden oluşur. Forkliftlerin verimli çalışabilmesi için güç kaynağının ve kendi ağırlığının kaldırabilecekleri maksimum kapasitenin tersi yönde yönlendirilmesi gerekir.

Forklift Kasası

Forklift çerçevesi, makinenin tabanını oluşturan en önemli bileşendir. Tekerlekler, karşı ağırlık gibi en önemli parçalar doğrudan kamyon kasasına takılır.

Denge (karşı) Ağırlık

Karşı ağırlık, forkliftin arkasına takılan bir dökme demir ağırlıktır. Karşı ağırlığın amacı, kaldırılan yükü dengelemektir. Elektrikli forkliftte karşı ağırlık kurşun-asit aküye bağlanır. Forkliftin kaldırabileceği maksimum yüke göre hesaplanır şasenin arkasına konulan veya gövdeye vidalanan bloklardır. Bu ağırlık, yük altında dengeyi sağlamak için üretici tarafından makineye konur.

Kızak

Kızak yükün kaldırılmasını ve indirilmesini sağlayan dikey bir destek unsurudur.

Direksiyon

Forkliftin yönlendirilmesini ve yönetimini sağlar. Direksiyon simidini sola ve sağa çevirerek basınçlı hidrolik yağın dönüş silindirlerine yönlendirilmesini sağlar. direksiyonun arkasında rahatça
Kullanmak için düğme eklendi. Kazayağı kullanmak için serbest sağ el mutlak. Genellikle dönen tekerlekler arka tekerleklerdir. Ancak bazı özel durumlar ve dar alanlar için dört tekerlekli direksiyonlu forkliftler mevcuttur.

Asansör donanımı

Asansör dişlileri, kızaklar, ileri geri hareket eden pistonlar, zincir dişlileri, çatallar ve aynalar (çatal taşıyıcı). Konuma göre iki kaydıraklı, üç kaydıraklı asansörler ve hatta dört koşucuya sahip olabilir. Bir veya iki ileri geri hareket eden pistonu vardır. konteyner ve gemi Depo gibi yerler için özel olarak üretilen forkliftlerin kaldırma sistemleri üç pistonlu ve ayaklıdır.
kaldırma cihazları ile donatılabilir.

Güç kaynağı

Forkliftler iki tür güç kaynağı kullanır. Bunlardan ilki; içten yanmalı motor ile, likit gaz, motorin vb. yakıtlarla çalışırlar. Bu şekilde çalışan dizel forkliftler ve LPG’li forkliftler daha çok sahada kullanılmaktadır. İkinci güç kaynağı yöntemi ise; elektrikli forklift. Bu forkliftler akü ile çalışır. Esas olarak iç mekanlarda kullanılırlar.