KULLANILDIKLARI YERE GÖRE FORKLİFTLER

Forklift Kurs Ücreti

Forklift Nerede ve Nasıl Kullanılır?

Forkliftler, özellikle sanayi alanlarında depolama ve stoklama amacıyla tercih edilen, ağır yüklerin taşınması, yüklenmesi ve boşaltılmasında son derece faydalı makinelerdir. Sıklıkla şantiyelerde, limanlarda ve depolarda kullanılan forkliftler, sadece yük taşımak için tasarlanmışlardır. Ancak bu makineler toprak alanda kullanılması zor ve trafiğe çıkması yasak olan araçlardır. Forkliftlerin maksimum hızı 10 kilometreyi geçmez ve yalnızca forklift operatörleri tarafından kullanılabilir. Ayrıca, forkliftlerin kullanımı oldukça basittir ve işlevsel yapılarıyla operatörlere pratiklik sağlar.

KULLANILDIKLARI YERE GÖRE FORKLİFTLERİN SINIFLANDIRMASI

Kullanım amacına ve yerine göre forkliftler genel amaçlı ve sık alanlarda depolama forkliftleri olarak ikiye ayrılmaktadır.

1- GENEL AMAÇLI FORKLİFTLER:

Klasik forklift tipidir. Dengeli forkliftler şeklinde de adlandırılabilir. Çünkü yükün ağırlığı ile dengelenir.

SIK DEPOLAMA FORKLİFTLERİ:

Yerden kazanmak amacıyla eşyaların elden geldiğince yüksek yerlere istiflenmesi gereken yerlerde çalışmak için tasarlanmıştır. Dar açıklıklı forkliftlerdir. Sık depolama forkliftleri tekerlek genişliği az olan forkliftlerdir. Yerden kazanmak için kaldırma sütununun araç gövdesine kadar içeri çekilebilen çeşidi mevcuttur. Bu tip forklifte yüksek İstifleyici (uzatmalı forklift) denir. Çok dar bir alanda manevra kabiliyetine sahiptirler. İş makinesi operatörleri genellikle yan oturur.

Sık depolama forkliftlerinin çatalı 90° sağa ve sola dönüş yapabilir. Bu dönüş bir taret tarafından sağlandığı için Taretli İstifleyici denir. Genellikle dar koridorlu alanlarda raylar üzerinde hareket ettirilerek iş makinesi operatörüne manevra kolaylığı sağlar. 9 metre yüksekliğe kadar yük kaldırabilir. Genel forkliftlerin çalışamadığı yerlerde 1000–2000 kg arası yükleri taşımak için ise yerden kumandalı forkliftler kullanılır. Bu forkliftler bataryalı olup üzerinde iş makinesi operatör koltuğu ve direksiyonu da yoktur.

2- ÖZEL FORKLİFTLER:

Özel Amaçlı Forkliftler

Bu forkliftler belli bir işi yapmak amacı ile üretilmiştir.

Bu tür forkliftler konteynerleri istifleme ve taşıma amacıyla kullanılmaktadır. Yandan ve üstten kavramak suretiyle konteyneri alabilen tipleri mevcuttur.

TRANSPALET:

Kapalı ortamlarda küçük yüklerin kaldırılıp taşınmasında kullanılır. Forklift türü iş makinesi gibi bıçakları bulunan, ancak yürüme tahrik sistemleri olmayan sadece kaldırma donanımları bulunan yardımcı iş makinesi türüdür. Bıçak kısımlarının altına yerleştirilmiş tekerlek takımlarıyla insan gücü ile kolay hareket ettirilebilir. Kaldırma sistemleri ayak pompalı olduğu gibi akü ile çalışan elektro hidrolik donanımlı olanları da mevcuttur.