Vinç Ehliyeti Çeşitleri

forklift ehliyeti fiyatları

Vinç Operatörlük Belgesi Nasıl Alınır? Kaç çeşit vinç ehliyeti çeşitleri vardır gibi sorulara aşağıda cevaplayacağız. Öncelikle, vinç türü iş makinesini kullanacak olan operatörler, hangi vinç çeşidini kullanacaksa ona göre belge alması gerekmektedir. Buna küçük bir kaç örnek vermek gerekirse; mobil vinç kullanacaklar, mobil vinç operatör belgesi, sepetli vinç kullanacak  olanlar sepetli vinç ehliyeti almaları gerekir.

Vinç Ehliyeti Çeşitleri

Vinç Ehliyeti Nedir?

Vinç ehliyeti, çeşitli vinçlerin kullanılabilmesi için kişilerin aldıkları belgelere denmektedir. Yapılan kanunlar doğrultusunda vinç kullanmak isteyen kişilerin bu ehliyeti almaları zorunlu hale getirilmiştir. Ayrıca vinç ehliyeti almak isteyen kişilerin en az ilkokul mezunu olup 19 yaşından gün almış olmaları gerekmektedir. Gerekli şartlar yerine getirildiği zaman vinç operatörü kursuna başvurarak, ehliyeti daha kolay şekilde alabilmektedir. Bunun yanında kişiler bu ehliyeti alabilmek için bu kursa giderek gerekli tüm eğitimlerini alabilirler.

Sepetli Vinç Ehliyeti Nedir?

6331 sayılı iş sağlığı kanununa göre işverenlerin, personellerine yeterli eğitimi verilmesi emredilmiştir. Buna göre bu sayılı kanuna göre insan yükseltici özelliğine sahip olan, sepetli vinçleri kullanabilmek için sepetli vinç ehliyeti zorunludur. Sepetli vinç ehliyeti almak isteyenler gerekli şartları yerine getirdikleri halde başvurularını yerine getirebilirler.

Vinç Operatörü Kursu

Bilindiği gibi birçok çeşit vinç bulunmaktadır. Vinç operatörü kursu, bu çeşitli vinçleri kullanabilecek personellere eğitim vermekle yükümlüdürler. Yani bir kişi vinç operatörlük sertifikası almak isterse vinç operatörü kursunda eğitim alıp sertifika alması gerekmektedir. Ancak bu sertifikayı almak için muhakkak iyi bir yerden eğitim almak gerekiyor.

 Vinç Ehliyet Türleri Nelerdir?

Vinç Ehliyeti Çeşitleri birbirinden farklı olan vinçleri kullanabilmek için verilen belgelerdir. Peki bu ehliyet türleri nelerdir?

  • Personel yük yükseltici (sepetli vinç)
  • Tavan Vinci Operatörlük Belgesi
  • Kule Vinç Ehliyeti
  • Pergel vinçler, arabalı vinçler, çift kirişli vinçleri, yer vincini kule vinç ehliyetini alarak kullanabilirsiniz.
  • Mobil Vinç Ehliyeti

Bir diğer ehliyet türü mobil vinç ehliyettir. Mobil vinç ehliyeti ile çeşitli yüklerin boşaltma işlemleri yapılabilmektedir. Bu belgeye sahip olanlar işte bu vinçleri kullanabilirler.

Vinç Operatörlük Sertifikası

İş makineleri bilindiği gibi faklılık göstermektedir. İşte vinç operatörleri de tıpkı bu iş makineleri gibi farklılık göstermektedir. Bu türdeki çeşitli vinçleri kullanan kişilere vinç operatörü denmektedir. Vinç operatörü olabilmek için kişilerin aldığı sertifikaya vinç operatörlük sertifikası denmektedir. Fakat dikkat edilmesi gereken nokta hangi makinenin kullanılmak istenmesidir. Çünkü bu sertifika kullanılmak istenen makineye göre verilmektedir.

Vinç Operatörü Belgesi Nasıl Alınır?

Vinç operatörü belgesi, vinç makinesi kullanmak isteyenlerin aldıkları belgedir. Vinç operatörü belgesi nasıl alınır diye merak edenler için adım adım belge alma. Peki belgeyi alma şartları nelerdir?

  •  En az 19 yaşından gün almış olmak
  • Kişinin eğitim durumunun en az ilkokul olması gerekmektedir.
  • Sağlık belgesinin olması gerekmektedir. Bu belgeyi almak isteyenlerin mutlaka sağlık belgesi alması gerekiyor.

Şayet şartlar yerine getiriliyorsa aşağıdaki belgeler de hazırlanmalıdır;

  • Türkiye Cumhuriyeti nüfus belgesi
  • Son altı ay içinde çekilmiş olan 2 adet fotoğraf
  • Diploma ya da diploma yerine girebilecek belge
  • Pratisyen hekim tarafından verilecek olan ‘G sınıfı sürücü alabilir’ sağlık raporu
  • Sürücü belgesi almasına engel teşkil edebilecek herhangi bir sabıka kaydının olmaması gerekmektedir. Yani sabıka kaydı örneği.

Bu belgeler hazırlanarak başvuru yapacak adaylar operatör belgesi alabilirler. Ancak unutulmaması gereken bir şeyi hatırlatmak istiyoruz: Size uygun Vinç Ehliyeti Çeşitleri ve türlerini iyi inceleyerek başvuru yapmanız gerekiyor.